Krajowa Izba Gospodarcza Bursztynu

Od 1998 roku działamy na rzecz branży jubilersko-bursztynniczej

Kurs z wiedzy o bursztynie w zawodzie bursztyniarza

krajowa-izba-gospodarcza-bursztynu

Krajowa Izba Gospodarcza Bursztynu na prośbę naszych członków stworzyła Kurs “Wiedza o bursztynie w zawodzie bursztyniarza”. Jest to zakres materiału przygotowawczego do egzaminu na czeladnika bądź mistrza “Bursztyniarza”, nadawany przez Pomorską Izbę Rzemieślniczą Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

Kurs prowadzony jest przez Zbigniewa Strzelczyka – Mistrza, Bursztyniarza Gdańskiego, Przewodniczącego Komisji Mistrzowskiej na Bursztyniarza przy Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej, Honorowego Prezesa KIGB.

Zapisy na kurs trwają do 28.02.2022. Kurs będzie się odbywał w trybie weekendowym w miesiącu lutym po 5h każdego dnia. Czas trwania kursu to 20 godzin teorii z praktyką zakończone egzaminem

Koszt kursu dla członków KIGB jest preferencyjny i zawiera potrzebne materiały w tym surowiec bursztynowy, a kończy się wydaniem certyfikatu ukończenia kursu przez KIGB.

Nazwa kursu: “Wiedza o bursztynie w zawodzie bursztyniarza“.

 1. Cechy fizyko-chemiczne bursztynu,
 2. Historia związana z bursztynem,
 3. Klasyfikacja surowca bursztynowego, pozyskiwanie bursztynu,
 4. Nazewnictwo,
 5. Falsyfikaty, żywice bursztynopodobne, identyfikacja/spektrometr w podczerwieni.
 6. Inkluzje w bursztynie, falsyfikaty i sposoby identyfikacji
 7. Projektowanie biżuterii z bursztynu
 8. Podstawy obróbki bursztynu/maszyny, materiały, narzędzia. Toczenie kształtów, szlifowanie tarczami diamentowymi, wiercenie i powiercanie, obróbka termiczna, fasetowanie, polerowanie ręczne i mechaniczne
 9. Historyczne metody obróbki bursztynu/materiały i narzędzia.
 10. Warsztaty obróbki bursztynu, praca własna uczestników,
 11. Kalkulacja ceny wyrobów z bursztynu
 12. Przepisy BHPi P. Poż w pracowni bursztyniarskiej
 13. Egzamin końcowy.

Maile zgłoszeniowe prosimy wysyłać na maila amberchamber@amberchamber.org.pl z dopiskiem “Kurs pogłębiający wiedzę w zawodzie bursztyniarza”.